ul. Pogodna 3 | Stargard


  Kontakt : tel. 91 573 73 39, tel. kom. 601 727 600

Profilaktyka próchnicy

dentysta stargard

 

Czy Twoje dziąsła krwawią podczas szczotkowania, jedzenia a nawet bez wcześniejszego bodźca? Zmiana pasty do zębów nie wystarczy. Kamień nazębny potrafi być groźny, ponieważ umiejscawia się także w miejscach, których nie jesteśmy w stanie samodzielnie oczyścić (między zębem a dziąsłem). W efekcie powoduje on nieświeży oddech oraz oddzielanie się zębów od podłoża kostnego, doprowadzając do ich rozchwiania a w zaawansowanych przypadkach nawet ich utraty.

Co powoduje kamień nazębny?

Kamień nazębny może być przyczyną różnych chorób jamy ustnej, w tym:
• Odsłaniania korzeni zębów
• Zapalenia dziąseł (objawiającego się krwawieniem podczas szczotkowania oraz samoistnie)
• Paradontozy
• Próchnicy

Skaling jest to usuwanie kamienia nazębnego, który tworzy się na skutek nagromadzenia resztek pokarmowych i bakterii w płytce nazębnej. W naszym gabinecie stomatologicznym skaling wykonujemy przy użyciu narzędzi ręcznych oraz skalera ultradźwiękowego. Ultradźwiękowa końcówka przykładana jest do miejsca, gdzie występuje kamień powodując jego rozbicie i odpadanie, jednocześnie działając antybakteryjnie.

Dla kogo skaling?

Skaling jest zabiegiem profilaktycznym i estetycznym. Wszyscy narażeni jesteśmy na jego powstawanie, dlatego należy on do zabiegów uniwersalnych, które powinno się wykonywać u każdego przynajmniej raz w roku. Z zabiegu częściej powinny korzystać osoby, które palą papierosy, piją kawę, herbatę, czerwone wino i których występuje zwiększone ryzyko chorób przyzębia.

Piaskowanie to zabieg polegający na usunięciu przebarwień, osadów których nie jesteśmy w stanie usunąć szczoteczką manualną czy też elektryczną. Szczególnie polecany wraz ze skalingiem dla wzmocnienia efektu leczniczego oraz estetycznego (widoczne rozjaśnienie powierzchni zębów).

Na czym polega piaskowanie?:

Zabieg polega na oczyszczaniu strumieniem wody pod ciśnieniem z dodatkiem drobin czyszczących (wodorowęglan sodu). Oczyszczamy wszystkie widoczne powierzchnie oraz miejsca trudno dostępne. Jest to zabieg całkowicie bezpieczny dla naszych zębów, nie powodujący ich uszkodzenia, trwa około 20 minut.

Naszym pacjentom zalecamy usuwanie osadu co 6-12 miesięcy. Pacjentom szczególnie podatnym na przebarwienia zębów, czyli palącym papierosy, pijącym duże ilości kawy, herbaty, czy czerwonego wina zaleca się częstsze wizyty, nawet co 3-4 miesiące.

Piaskowanie szczególnie sprawdza się w przypadku pacjentów ortodontycznych. Ze względu na trudności w prawidłowym oczyszczaniu zębów, zaleca się takim osobom piaskowanie raz na 3 miesiące.

fluoryzacja

Regularna fluoryzacja pozwala skuteczniej zapobiegać powstawaniu próchnicy zębów stałych oraz mlecznych u dzieci. Głównym celem fluoryzacji jest wzmocnienie szkliwa i jego ochrona przed działaniem bakterii. Zastosowanie aktywnego aminofluorku wzmacnia szkliwo i sprawia, że zęby są mniej podatne na działanie kwasów próchnicotwórczych.

Fluoryzacja jest jedną z podstawowych metod zapobiegania próchnicy. Polega na mechanicznym oczyszczeniu zębów a następnie pokryciu preparatem zawierającym duże stężenie aktywnego związku fluoru . Dzięki temu nasze zęby są twardsze i bardziej odporne. Fluoryzację powinno się wykonywać przy okazji wizyt kontrolnych, czyli 2 razy w roku, niezależnie od wieku.

Zabieg polecany w szczególności dla dzieci oraz osób z aparatami ortodonycznymi.

Zabieg przeznaczony dla najmłodszych pacjentów. Szybki ,bezbolesny sposób ochrony przed próchnicą zębów mlecznych i świeżo wyrzniętych stałych w miejscach ciężkich do oczyszczania. Dzięki lakowaniu eliminujemy możliwość rozwoju bakterii w trudno dostępnych miejscach, a co za tym idzie, zmniejszamy ryzyko wystąpienia próchnicy.

Aby zabieg lakowania był skuteczny, należy przeprowadzić go możliwie wcześnie, kiedy bruzdy nie uległy jeszcze demineralizacji i próchnicy. Najbardziej narażone są zęby trzonowe mleczne oraz stałe po ich pojawieniu się w jamie ustnej dziecka.

lakowanie

12-15 miesięcy: pierwsze trzonowce mleczne
20 – 30 miesięcy: drugie trzonowce mleczne
5 – 7 lata: pierwsze stałe trzonowce
11 – 13 lata: lakuje się też drugie stałe trzonowce